Reguli de respectat cand vorbim de camioane

mai 26th, 2017

dafMeseria de camionagiu, chiar daca unii cred ca e floare la ureche si trebuie doar sa conduci, este una destul de grea. Si nu mai pui ca trebuie sa respecti o gramada de reguli si sa ai in vedere multe aspecte. De exemplu – transportatorii sunt obligati sa copieze datele stocate de tahograf pentru fiecare autovehicul in parte, in caz contrar acest lucru se va pedepsi confrm legii in vigoare. De asemenea, la fiecare 2 ani de zile, tahografele trebuie verificate intr-un service auto autorizat.

Tocmai pentru a se asigura ca soferii nu conduc prea mult sau nu depasesc viteza legala. Siguranta in trafic este importanta cand vorbim de camioanele Daf xf si nu numai. In cazul in care transportul se efectueaza pe teritoriul mai multor tari, pe langa tahograf, autovehiculul trebuie sa fie echipat si cu un limitator de viteza. Acesta este un dispozitiv electronic ce are ca scop limitarea vitezei de deplasare a autovehiculelor. Limitele maxime in ceea ce priveste viteza de circulatie sunt si ele reglementate de legislatia Uniunii Europene. Limitatorul de viteza este obligatoriu mai ales pentru autovehiculele noi de tip M2, M3 si N3. Pentru autovehiculele din categoria M2 si M3 valoarea maxima a limitarii vitezei nu poate depasi 100 km/h, in timp ce pentru autovehiculele de tip N2 si N3 aceasta nu trebuie sa fie mai mare de 90 km/h. Care este perioada maxima de conducere si cat trebuie sa se odihneasca un sofer?

Legislatia la nivel european, intrata in vigoare incepand cu anul 2007 a stabilit ca perioada de condus in timpul unei zile nu poate fi mai mare de 9 ore. Totusi, 2 zile pe saptamana aceasta perioada poate fi prelungita cu cate o ora in fiecare dintre cele 2 zile.
Aceasta legislatie se aplica si in Romania, tara noastra fiind stat membru UE. Intr-o saptamana, durata de condus nu are voie sa depaseasca 56 ore, iar pentru doua saptamani consecutive nu poate fi mai mare de 90 de ore.

    Leave a Reply