Lumea diplomatiei

noiembrie 28th, 2013

Lumea diplomatiei este aparent o lume inchisa. Pasiunea si dorinta de implicare sunt cu siguranta primii pasi pentru a reusi macar sa privesti dincolo de fereastra.

Inca din copilarie omul isi viseaza povestea de succes, incepand astfel sa puna bazele unor idei, unor concepte, unui inceput de drum. Astfel, pas cu pas, ajunge incetul cu incetul sa-si atinga idealul. Perioada studentiei este perioada ce marcheaza cu adevarat inceputul succesului, de aceea este momentul cel mai propice in care experienta unor personalitati, oameni ce si-au atins idealul, poate pune constructiv amprenta pe o evolutie profesionala a unui student.

Reunind dorinta de a patrunde in lumea diplomatiei cu nerabdarea de a invata din culisele unei povesti de succes, am reusit sa culeg cele mai interesante informatii de la Domnul Cosmin Dugan, Director Executiv al Fundatiei Universitare a Marii Negre, pe care l-am cunoscut de curand in cadrul proiectului Clubul Studentilor Diplomati, organizat de Asociatia Studentilor Economisti din Romania.

Pentru a intelege evolutia omului, trebuie mai intai parcursa evolutia institutiei pe care omul o reprezinta. De aceea, Domnul Dugan ne-a deschis imaginatia spre a privi axa existentei FUMN: “Fundatia Universitara a Marii Negre este o organizatie non-politica si non-profit si a fost creata odata cu Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre, ce include 11 tari: 6 tari riverine Marii Negre si 5 tari invecinate. De-a lungul timpului, FUMN si-a dezvoltat diferite programe si proiecte. In urma experientei, acumulate din schimburile cu Universitatea de la Marea Neagra si Universitatea Marii Mediterane, FUMN a avut initiativa de a crea o Retea a Universitatilor de la Marea Neagra.”

Succesul se cosntruieste pe baza unor fapte concrete, de aceea Domnul Dugan a punctat in discursul sau cel mai important eveniment ce a avut loc in cadrul FUMN, si anume: Conferinta de la Academia Romana, cu participare internationala pe tema cercetarii si analizei relatiilor internationale si a studiilor europene. Invitatii conferintei au dezbatut problema modului in care cercetarea academica trebuie sa aiba impact in deciziile politicii externe si in ce masura se intampla acest lucru.

Fila de istorie ce merita atasata la dosarul succesului, povestea Domnului Cosmin Dugan ne-a purtat un pas mai aproape de lumea diplomatiei, trasand spre final doua directii sub forma unor sfaturi prietenesti: “Cand negociezi cu cineva trebuie sa poti sa vezi realitatea prin filtrul lui perceptiv”; “Traind, priveste-te! Fii prorpiul tau critic, cel ami corect si cel mai aspru! Astfel de abordare iti dezvolta autocontrolul!”

Domnul Cosmin Dugan a fost anul trecut invitat la emisiunea ASERtv, proiect al Asociatiei Studentilor Economisti din Romania, ce a avut ca tema “Pozitia geostrategica a Romaniei” unde a vorbit cu mult interes despre “Romania la tarmul Marii Negre”.

    Leave a Reply