Lucruri interesante despre limba engleza la care nici nu te gandeai

iulie 27th, 2016

Engleza obisnuia sa aiba genuri gramaticale. Multe limbi europene au gen gramatical. Cand privim totusi engleza actuala vedem ca nu avem ce spune despre gen decat daca ne referim la He si She. Substantivele nu au genuri gramaticale in engleza moderna, iar The este articol pentru toate substantivele. Insa lucrurile nu au stat asa dintotdeauna. Engleza veche se folosea intensiv de genurile gramaticale.

Existau trei genuri gramaticale. Substantivele erau categorisite in trei clase: masculine, feminine, neutre. Adjectivele, articolele si cazurile gramaticale trebuiau sa bata cu regulile de clasificare de la substantive. In engleza veche cuvantul sun, soare, era sunne, si era feminin si mergea cu articolul seo. Daca articulam The sun, spuneam seo sunne. Cuvantul moon, luna, era mona si era masculin, iar wife, sotie, era wif si era neutru. Articolul se asocia astfel: se mona, iar la the wife aveam þaet wif.

Engleza era foarte complicata. In afara de gen gramatical, care e cam inspaimantator, engleza veche avea si morfologie complexa. Terminatiile se atasau de cuvinte aleatoriu ca sa poata sa aiba sens ce spunem. Unele terminatii marcau cazul gramatical, asa ca fiecare cuvant putea fi utilizat intr-o ordine mai complexa, nu se mai respecta o topica fixa. De exemplu in propozitia The cat is in the garden, vedem clar ca intelesul e simplu de perceput. Daca insa schimbam putin topica avem cu totul alt inteles si nu mai intelegem nimic: The garden is in the cat. Acum nu inseamna nimic, insa in engleza veche aveam terminatii la the garden si the cat care ne spuneau ce caz si ce vrea autorul sa spuna prin plasarea in aceasta ordine. Terminatiile trebuiau sa bata cu genul substantivului, numarul, cazul gramatical. Asa ca morfologia englezei vechi era un cosmar pentru oricine incerca sa invete cat mai bine ciudata limba.

    Leave a Reply