Cele cinci elemente fundamentale

martie 8th, 2014

Se spune ca omul este un model la scara redusa a Universului. Ceea ce exista in corpul uman exista chiar daca la un alt nivel si in corpul universal, credinta care in cele din urma are la baza exact cele cinci elemente esentiale, din care se spune ca este format totul. Ele sunt: Pamant, Apa, Aer, Foc si Eter.

In plus cele cinci elemente sunt considerate a fi sursa de putere pentru vindecare a tratamentelor ins ain numai in medicina orientala. Ele reprezinta in acelasi timp si un mare plus deoarece in cazul unei cunoasteri apropiata si profunda a tuturor proprietatilor specifice, ele pot fi utilizate numai si numai in beneficiul uman. Pot aduce la reechilibrarea corpului uman sau chiar la dobandirea echilibrului in care acesta nu a fost niciodata atins. Totodata cunoasterea elementelor duce si la cunoasterea naturii dezechilibrelor corpului uman. Le vom in continuare pentru o explicatie mai aprofundata, fiecare element in parte.

Pamantul prezinta o stare solida a materiei care are ca si propritati urmatoarele: stabilitatea, rigiditatea si fixitatea. In corpul nostru acest element este desigur prezent in oase, in tesuturi cat si in celule. Pamantul in general este considerat o substanta stabila.
Apa este caracterizata prin schimbare si considerata si considerata ca fiind substanta fara stabilitate. Sangele, limfa si celelalte fluide corporale ale omului se misca printre celulele in vasele sanguine aducand cu sine si multe energie. Totodata insa cara si reziduuri dar regleaza si temperatura corpului si aduce anticorpi. Duce mai departe toate informatiile hormonale dintr-o parte si din cealalta a corpului.
Focul il gasim sub alta forma iar i legende el apare ca si un foc biologic, numit si Agni,el fiind cel care guverneaza metabolismul si transforma hrana in grasimi. La nivelul corpului desigur hrana este transformata in muschi si in energie. Totodata focul creeaza si impulsurile electrice, cauzate de reactiile nervilor, ale sentimentelor si chiar ale proceselor de gandire. El este considerat a fi fara substanta.
Aerul – un element fara de care chiar nu putem trai, este o forma gazoasa a materiei care e mobila si dinamica. Noi nu il putem vedea dar in schimb il putem simti, de fapt am simti mai mult lipsa lui. Cand respiram, cand bate vantul, noi simtim aerul care este reprezentat sub forma de oxigen si sta la baza tuturor reactiilor cu transfer de enrgie si de oxidare. Aerul este element cheie in arderea focului, el intretine arderea si este considerat a fi de fapt o materie fara forma.
Eterul finalmente este spatiul prin care toate celelalte elemente se misca. el este distanda dintre lucruri si dintre celule etc.
De mentionat este ca toate aceste elemente ne pot ajuta sa ne descoperim insa ele au si o parte importanta in ceea ce inseamna medicina. Traditia greaca clasica recunoaste astfel patru umori bazate pe patru elemente. Filozofia orientala ne invata mai mult si anume ca cele cinci elemente mentionate pana acum se combina intre ele cate doua pentru a forma la final forte dinamice ce poarta numele de Dosha. Aceasta Dosha inseamna „ceea ce se schimba”. Ele se schimba de regula printr-un echilibru dinamic, una fata de restul, iar doshele sunt forme vitale care sunt si primare si ele reprezinta dinamism, care face in cele din ruma ca viata sa existe. Cum era si de asteptat doshele se gasesc numai si numai in forme de viata

    Leave a Reply